Blog

ZONNESTRALEN

25-8-2021

Hoe fijn is het als de zon lekker schijnt en je de zonnewarmte op je huid voelt. Door diezelfde zon worden we blootgesteld aan UVA- en UVB-stralen. Lang niet iedereen weet dat die heerlijke zon ook de grote boosdoener is van (vroegtijdige) huidveroudering en huidbeschadigingen, ook wel zonneschade genoemd. Zonneschade is oa zichtbaar in de vorm van verbranding, pigmentvlekken en huidkanker.  Alle reden om je huid goed te beschermen met de juiste producten.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen?

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA en 5% uit UVB.

UVA stralen zorgen voor huidveroudering …….  De A staat voor Aging

UVA dringt dieper in de huid waardoor het collageen en elastine wordt aangetast en afbreekt. De huid vernieuwt zich minder snel. Bij te veel blootstelling aan UVA stralen kan zich dat vertalen in vroegtijdige huidveroudering zoals huidverslapping en rimpelvorming.

UVB stralen zorgen voor zonnebrand …….. De B staat voor Burning

UVB stralen zijn krachtiger en bereiken voornamelijk de bovenste huidlaag, laten de huid bruin kleuren en veroorzaken de verbranding. Bij iedere verbranding raken de huidcellen beschadigd en herstellen hiervan niet meer. Iedere huidverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

UVA stralen zijn constant aanwezig gedurende het jaar. UVB stralen bereiken hun maximum in de zomer rond de middag. UVB is minder aanwezig maar wel heftiger, deze stralen veroorzaken immers de verbranding.

 

SPF (Sun Protection Factor)

Het SPF getal geeft de bescherming tegen de UVB-stralen aan. De bescherming tegen UVA-stralen wordt niet uitgedrukt in een getal.  Hoe snel iemand verkleurt door de zon is erfelijk bepaald en dat verandert niet, ook niet als je meer of minder zont. Bij een zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. Ga je op zon- of wintersportvakantie, uitgebreid zonnen of twijfel je over je huidtype, gebruik dan minimaal SPF 30. De beschermingsfactor wordt aangeduid met SPF op de verpakking.

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Zonbescherming bij kinderen is daarom heel erg belangrijk.  Voor kinderen geldt het advies beschermingsfactor van minimaal 30.

De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype en de zonkracht (uv-straling). Realiseer je dat de zonkracht op vakantiebestemmingen vele malen groter kan zijn dan thuis (zie kaart hierboven).

Gebruik in het algemeen altijd minimaal factor 30 en smeer je elke 2 uur opnieuw in en telkens na het zwemmen. Het betekent ook dat je per persoon meerdere verpakkingen zonnecrème nodig hebt voor een optimale bescherming. Mocht je op je vakantiebestemming zonnebrand crème moeten bijkopen? Weet dan dat de fleurige flacons op het rek voor de winkel door de blakende zon al veel aan beschermingskracht hebben verloren en niet meer ‘vers’ zijn. En hoe zit het met de houdbaarheid van je eigen ‘voorraad’? Wat is de vervaldatum? En hoe (lang) bewaar je een open verpakking?

Ha-Ra Naturals Sun cream SPF 30 beschermt de huid tegen zowel UVA als UVB stralen. Vrij van synthetische conserveringsmiddelen en allergene geurstoffen kun je met een gerust geweten van de zon genieten met deze zonnebrandcrème.  Hoogwaardige oliën zoals zonnebloemolie en jojoba-olie en kruidenextracten uit Aloë Vera, rozemarijn of rode biet zorgen ervoor dat de huid wordt verzorgd en voldoende wordt gehydrateerd. De room ruikt heerlijk fris naar meloen en is een genot voor jong en oud.

De Sun cream is vrij van Nano deeltjes en bevat geen stoffen die invloed hebben op de hormoonhuishouding van ons lichaam. Er zijn voor zonnebrandproducten verschillende synthetische UV-filters ontwikkeld, deze zijn noodzakelijk voor de bescherming tegen UV-stralen. Er zijn vooralsnog geen geschikte natuurlijke UV-filters beschikbaar. De gebruikte UV-filters in de Naturals sun cream zijn de best verdraagbare filters door de huid en deze belasten de hormoonhuishouding niet.

ZONNESTRALEN