Blog

ZONNESTRALEN

15-6-2023

Hoe fijn is het als de zon lekker schijnt en je de zonnewarmte op je huid voelt. Door diezelfde zon worden we blootgesteld aan UVA- en UVB-stralen. Lang niet iedereen weet dat die heerlijke zon ook de grote boosdoener is van (vroegtijdige) huidveroudering en huidbeschadigingen, ook wel zonneschade genoemd. Zonneschade is o.a. zichtbaar in de vorm van verbranding, pigmentvlekken en huidkanker.  Redenen genoeg om je huid goed te beschermen met de juiste producten.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen?

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA en 5% uit UVB.

UVA-stralen zorgen voor huidveroudering …….  De A staat voor Aging

UVA-stralen dringen dieper in de huid dan de UVB-stralen waardoor het collageen en elastine wordt aangetast en afbreekt. De huid vernieuwt zich minder snel. Bij te veel blootstelling aan UVA-stralen kan zich dat vertalen in vroegtijdige huidveroudering zoals huidverslapping en rimpelvorming.

UVB-stralen zorgen voor zonnebrand …….. De B staat voor Burning

UVB-stralen zijn krachtiger en bereiken voornamelijk de bovenste huidlaag, laten de huid bruin kleuren en veroorzaken de verbranding. Bij iedere verbranding raken de huidcellen beschadigd en herstellen hiervan niet meer. Iedere huidverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

UVA-stralen zijn constant aanwezig gedurende het jaar. UVB-stralen bereiken hun maximum in de zomer rond de middag.      UVB is minder aanwezig maar wel heftiger, deze stralen veroorzaken immers de verbranding.

 

SPF (Sun Protection Factor)

Het SPF getal geeft de bescherming tegen de UVB-stralen aan. De bescherming tegen UVA-stralen wordt niet uitgedrukt in een getal.  Hoe snel iemand verkleurt door de zon is erfelijk bepaald en dat verandert niet, ook niet als je meer of minder zont. Bij een zonnelotion is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. Ga je op zon- of wintersportvakantie, uitgebreid zonnen of twijfel je over je huidtype, gebruik dan minimaal SPF 30. De beschermingsfactor wordt aangeduid met SPF op de verpakking.

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich voortdurend in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Zonbescherming bij kinderen is daarom heel erg belangrijk, voor kinderen geldt het advies beschermingsfactor van minimaal 30.

De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype en de zonkracht (uv-straling). Realiseer je dat de zonkracht op vakantiebestemmingen vele malen groter kan zijn dan thuis (zie kaart).

Gebruik dus in het algemeen altijd minimaal factor 30 en smeer je elke 2 uur opnieuw in en telkens na het zwemmen. Het betekent ook dat je voor een optimale bescherming per persoon meerdere flacons sun lotion nodig hebt. Mocht je op de vakantiebestemming sun lotion moeten bijkopen? Besef dan dat de fleurige flacons op het rek voor de winkel door de blakende zon al veel aan beschermingskracht hebben verloren en niet meer ‘vers’ zijn. En hoe zit het met de houdbaarheid van je eigen ‘voorraad’? Wat is de vervaldatum? En hoe (lang) bewaar je de geopende verpakking?

Ha-Ra Naturals Sun lotion SPF 30 beschermt de huid tegen zowel UVA- als UVB-stralen. De sun lotion trekt snel in en plakt niet. Rode bietextract en vitamine E (tocofero) zorgen voor vocht en dienen als extra bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering.

Vrij van synthetische conserveringsmiddelen, allergene geurstoffen, fotostabiel filtersysteem (breekt niet af in de zon), vrij van microplastics en bevat geen stoffen die invloed hebben op de hormoonhuishouding van ons lichaam en kun je met een gerust geweten van de zon genieten met deze sun lotion. 

Oxybenzone en octinoxaat (hormoonverstoorders)  wordt niet gebruikt in de sun lotion van Ha-Ra Naturals, daarom voldoet het aan de Hawaii Reef Protection Act en kan het zonder aarzeling worden gebruikt. 

Koraalriffen zijn erg mooi en onmisbaar voor een gezonde oceaan. Stijgende temperaturen en schadelijke chemicaliën bleken helaas de koralen. Je bent je meestal van geen kwaad bewust dat zonnebrandcrèmes of lotions chemische stoffen bevatten. Je bent lekker op vakantie in een tropisch gebied, maar je draagt onbewust mee aan het afsterven van het koraal. In de meeste zonnebrandcrèmes zit een stof dat het koraalrif aantast. De stof oxybenzone is de boosdoener.
Bepaalde zonnebrandcrèmes veroorzaken een vermindering van de gezondheid van koraalriffen. Wanneer iemand zich insmeert en vervolgens in de zee gaat zwemmen, laten deze koraalonvriendelijke stoffen los. Hierdoor kan het koraal zich niet ontwikkelen en sterft het dus af.


Als er op het zonnebrand product waterproof of waterresistant staat, dan betekent dit dat het product ook in het water beschermt. De zonnebrand blijft alleen niet zitten tijdens het zwemmen en is nog steeds schadelijk voor de zeeën en oceanen. Na het zwemmen moet je dus gewoon weer smeren!

Sun lotion van Ha-Ra Naturals is een duurzame en waterbestendige zonnebrand en bevat geen chemische middelen, zeker een aanrader! Onze duurzame sun lotion is dus waterbestendig qua samenstelling is het 100% natuurlijk! Zelfs als je niet in de zee gaat, is je zonnebrandcrème schadelijk. Via het doucheputje en wc belanden de chemicaliën in het ecosysteem!

 

 

ZONNESTRALEN