Blog

Verandering van wasgoed

5-8-2020

Bijdrage van Oliver Boehres

HET JUISTE MOMENT VOOR EEN VERANDERING VAN HET WASGOED

Veel mensen vragen zich af hoe vaak het goed is om van was te wisselen. Sommige mensen wassen hun kleren na elke keer dat ze die dragen, anderen alleen als je het vuil niet meer over het hoofd kunt zien (en ruiken). Dus wat is het juiste om te doen? Aan de ene kant moet alles hygiënisch zijn, aan de andere kant wil je je kleren zo lang mogelijk houden. Het antwoord is, zoals zo vaak,: het hangt ervan af. Waarom nemen we niet een kleine rondleiding door het appartement.

We beginnen in de keuken: vaatdoeken, theedoeken, enz. Wist u dat er veel meer ziektekiemen in de keuken zijn dan in het sanitair? Keukenlinnen moet daarom uiterlijk na twee dagen in de vuile was worden gedaan, mits het na elk gebruik aan de lucht is gedroogd. Als er oppervlakken zijn afgeveegd waarop vlees of vis is bereid, is het aan te raden de doeken onmiddellijk in de wasserij te doen.

In de badkamer hebben we voornamelijk washandjes en handdoeken, maar ook douchematten. Bij handdoeken gaat het er vooral om hoe vaak je je intussen hebt gewassen (hopelijk in ieder geval dagelijks) en hoe goed ze zijn opgedroogd. Verander ze minstens één keer, zo niet twee keer per week is de aanbeveling. Bij washandjes is het vooral belangrijk met welke lichaamsdelen ze in contact zijn gekomen. Washandjes voor de genitaliën moeten dagelijks in de vuile was worden gedaan, voor het bovenlichaam is twee keer per week voldoende. Voor badmatten is het aan te raden om minstens één keer per maand te wisselen.

De volgende stap is om naar de slaapkamer te gaan. Naakte slapers en mensen die de neiging hebben om 's nachts te zweten, moeten minstens één keer per week al het beddengoed verwijderen. Voor alle anderen geldt een ritme van twee weken.

Dat ondergoed en sokken dagelijks moeten worden vervangen is voor de meeste mensen waarschijnlijk duidelijk. Bij bh's is de situatie anders - ze zijn vaak van zeer fijne stof gemaakt en het is absoluut voldoende om ze maar één of twee keer per week in de wasserij te doen. Bij bovenkleding daarentegen hangt het af van uw eigen voorkeuren en behoeften. Het moet uiterlijk in de wasserij worden gedaan wanneer er vlekken zichtbaar worden of wanneer het onaangename geuren verspreidt. Tot slot, misschien een tip voor jeans: sommige experts raden zelfs aan om ze helemaal niet te wassen. Om eerlijk te zijn vind ik zelfs deze gedachte een beetje walgelijk. Vandaar mijn aanbeveling: één keer per maand wassen en tussendoor - geen grapje! - zet ze in de vriezer, op voorwaarde dat ze hun eerste geurtjes hebben opgenomen. Dit doodt de bacteriën die geuren produceren. Kleinere vlekken kunnen gemakkelijk met de hand worden verwijderd.

 

Onze kleine tour eindigt in het woongedeelte. Gordijnen moeten twee keer per jaar worden gewassen (bijvoorbeeld voor de voorjaars- en herfstschoonmaak), en in rokende huishoudens natuurlijk vaker. Tafelkleden staan meer bloot aan dagelijkse slijtage en moeten daarom vaker worden vervangen. Er is hier geen duidelijke aanbeveling: naar eigen goeddunken of wanneer u denkt dat het gepast is.

Verandering van wasgoed