Blog

VEGANUARY

2-2-2022

Bericht door Ha-Ra Selina Baus

VEGANUARY

Veganuary - de uitdaging om het jaar te beginnen wordt steeds populairder en heeft in 2021 al meer dan 580.000 mensen bewogen om een hele maand veganistisch te eten of nog langer.* Het doel van de campagne is vooral één ding: bewustmaking. Bewustwording van hoe vaak mensen in hun dagelijks leven dierlijk voedsel eten. Om te onthouden hoeveel de dieren in de fabriek moeten lijden. hoe groot de milieu-impact van de vleesindustrie is. En hoe makkelijk het is om iets goeds te doen voor je gezondheid en het milieu met heerlijke alternatieven.

Maar het is niet alleen door het opgeven van dierlijke voedingsmiddelen dat we goed kunnen doen. Dierlijke producten worden op veel andere gebieden gebruikt - vaak zonder precies te weten waar en hoe. In cosmetica, bijvoorbeeld. Wist je dat niet? Nou, kijk hier eens naar.

Dierlijke ingrediënten in cosmetica

Niet-veganistische cosmetische producten bevatten vaak ingrediënten die van dierlijke grondstoffen zijn afgeleid. Het gaat niet alleen om ingrediënten die door dieren zijn geproduceerd, zoals melk, honing of bijenwas, die per definitie ook niet veganistisch zijn. Ingrediënten van dode dieren zoals afscheidingsproducten, gemalen botten, weefsel of de dode dieren zelf worden ook gebruikt om ingrediënten voor cosmetische producten te verkrijgen - slachthuisafval, zogezegd. Vind je dat walgelijk? Dat doen wij ook!

Hier zijn een paar voorbeelden:

Lanoline (wolwas) is een talgklierafscheiding van schapen, die wordt gebruikt in crèmes, zalven, lippenstift enz. om de huid te beschermen tegen olie- en vochtverlies. In veganistische cosmetica wordt lanoline vervangen door plantaardige vetten.

Keratine, bekend uit de haarverzorging, is een stof die wordt verkregen door het malen van hoorns, haar, veren en hoeven van dieren. Een alternatief om het haar een mooie glans en elasticiteit te geven is bijvoorbeeld amandelolie in haarverzorgingsproducten.

Collageen, een natuurlijk bestanddeel van onze huid dat met het ouder worden steeds meer afneemt, wordt in cosmetische producten gebruikt om veroudering tegen te gaan. Conventioneel collageen is afkomstig van dierlijk weefsel, meestal van runderen en varkens. Veganistische cosmetische producten daarentegen maken gebruik van fytocollageen, bijvoorbeeld geproduceerd op basis van biotechnologisch hyaluronzuur.

En tenslotte een voorbeeld uit de decoratieve cosmetica - karmijn / cochenille / CI75470 / E120, een kleurstof die ons verleidelijk rode lippen geeft in lippenstift, wordt gewonnen uit vrouwelijke schildluizen. Als ik bedenk hoe vaak we onze lippen aflikken, zou ik liever een veganistische variant op basis van bijvoorbeeld rode biet gebruiken.

Er zijn talloze andere voorbeelden van dierlijke ingrediënten in cosmetica. Daarom is het belangrijk om op te letten bij het kiezen van cosmetica. Want ook met de juiste cosmetische producten kan dierenleed worden voorkomen en kunt u een waardevolle bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu. Begin nu meteen en gebruik de Veganuary om je cosmetica op de proef te stellen en ze te vervangen door veganistische producten. Een kleine tip: Bijna al onze hara naturals cosmetica producten zijn veganistisch. Maar we willen open zijn - een kleine uitzondering is onze tea tree crème. Het bevat bijenwas. Beslis voor jezelf of dit goed voor je is of niet.

*Bron: veganuary.com

VEGANUARY