Blog

PLOGGING - DE DUURZAME TRENDSPORT

18-11-2020

Artikel door Marcel Neukirch

PLOGGING - DE DUURZAME TRENDSPORT

Ploggen is een woordcombinatie van joggen en plocka upp, het Zweedse woord voor oppakken. Wie tijdens zijn joggingbanen afval ontdekt, verzamelt het, neemt het mee en voert het vervolgens op de juiste manier af. Het idee kwam van de Zweedse milieuactivist Erik Ahlström. Hij had last van alle rotzooi in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dus organiseerde hij loopgroepen om de stad schoner te maken.

Je hebt dit nodig om te ploggen:

Als je toch al regelmatig loopt, moet je de basisuitrusting, zoals loopschoenen en sportkleding, al hebben voor je volgende plogging run.

Handschoenen zijn een must. Deze moeten goed passen en relatief scheurvast zijn. Ze beschermen je handen tegen vuil en verwondingen bij het verzamelen van afval.

Verder moet u altijd vuilniszakken hebben waarin het afval wordt opgeslagen. Ideaal zijn oude rugzakken of gymtassen, die van binnenuit extra gevoerd zijn met een vuilniszak en op de rug gedragen kunnen worden. Op deze manier kan het gevonden afval goed worden opgeborgen en vervolgens professioneel worden afgevoerd.

Veelzijdiger dan joggen

Ploggen doet niets af aan het sportieve doel, integendeel. Plogging maakt de gezondheidseffecten van het joggen nog effectiever. Door te buigen, voorover te buigen en naar de knieën te gaan, worden andere spiergroepen op dijen, rug, buik, billen, schouders en armen getraind. De Zweedse trendsport is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Want opruimen brengt meer afwisseling in de loopbaan. Daar komt nog bij dat het voldoening geeft om actief iets voor het milieu te doen.

Als het joggen te inspannend voor u is, kunt u natuurlijk in stapvoets tempo uw ronde doen of tijdens een wandeling zwerfvuil oppakken.

Perfect voor groepen

Trouwens: Ploggen is nog leuker in een groep. In sommige steden en gemeenschappen zijn er nu initiatieven. U kunt uw ploggingsuccessen ook delen met de sociale netwerken onder #plogging.

PLOGGING - DE DUURZAME TRENDSPORT