Blog

KOFFIE JUNKIES LET OP!

9-2-2022

 

Bijdrage van Ha-Ra Claudia Dorn-Cuglietta

Koffie junkies, let op!

We houden allemaal van koffie. Gemiddeld drinkt ieder van ons ongeveer 162 liter per jaar. Maar wat gebeurt er met de restjes in het filter? Koffiedik is geen afval, maar een waardevol huishoud- en verzorgingsproduct.

In het verleden gooide ik koffiedik gewoon weg, maar het is een waardevolle grondstof voor gebruik in huis, tuin en cosmetica. Als zelfbenoemde cafeïnejunk, heb ik elke dag een behoorlijke hoeveelheid koffiedik op, waar ik nu echt van geniet, want...

Dit is wat koffiedik kan doen:

Dag, ongedierte.

Een beetje koffiedik in de potgrond houdt ongedierte op afstand en weert zelfs slakken. Hetzelfde geldt voor mollen. De nuttige regenwormen daarentegen worden aangetrokken door koffiedik in de composthoop, waar zij de afbraak helpen bevorderen.

Trouwens, koude koffie infusie is een geweldig middel tegen schimmelmuggen. Verdun gewoon 100 milliliter koffie met water in een verhouding van 1:1 en giet het in de plantenpot. De schimmelgalmuglarven zullen dan sterven.

Als u een bladluizenplaag hebt, kunt u ook verdund koffieaftreksel rechtstreeks op de aangetaste plantendelen spuiten.

Kijk uit voor wespen!

Wespen komen graag bij je ontbijten op het balkon of terras. Om dit te voorkomen, plaatst u een kom met koffiepoeder of koffiedik op ongeveer een meter afstand van de eettafel. Steek het poeder aan. De geur en de rook zullen het vliegend ongedierte verjagen.

Energie voor uw planten

Koffie is een geweldige meststof. Werk twee handenvol gedroogd koffiedik per plant in de grond. Je kunt het ook op de composthoop gooien. Daar zal het samen met ander groenafval worden afgebroken tot waardevolle meststof en grond. Een ideale humusgrond voor een bloeiende tuin en sappige groenten.

Tip: Let erop dat het koffiedik geen schimmelsporen bevat. Anders kunnen ze zich in de pot verspreiden. Het is het beste om het koffiedik op een bord te laten drogen en het dan pas als meststof te gebruiken.

Geur neutralisator

In veel hotels en restaurants ziet u dienbladen met gemalen koffie of zelfs hele koffiebonen. Dit is ook thuis de moeite waard, bijvoorbeeld in de koelkast, en in de vuilnisbak. Koffie neutraliseert onaangename geurtjes.

Het helpt ook tegen kookgeurtjes op de handen. Masseer het koffiedik gewoon in de vochtige huid. De geur van knoflook, uien en vis op uw vingers zal tot het verleden behoren.

Verwijder je oude vel

U kunt het koffiedik van 's morgens in bad nemen en gebruiken als scrub voor uw huid. Je kunt dit alleen doen of met een beetje honing of olijfolie. Suiker versterkt het peeling effect. U kunt het mengsel bijvoorbeeld gebruiken om de vochtige gezichtshuid te masseren. Of u kunt het mengsel in cirkelvormige bewegingen op uw benen en billen aanbrengen en het na korte tijd lauw afspoelen onder de douche. De cafeïne stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat de huid er rooskleurig en stevig uitziet. Als je olie toevoegt, wordt de huid ook zacht en soepel. Van dit mengsel wordt ook gezegd dat het cellulitis vermindert en voorkomt.

Haar goed - alles goed

Koffiedik is ook geweldig als haarbehandeling. Je hebt vier eetlepels koffiedik nodig.

Meng ze met een beetje water tot een pasta.

Breng deze pasta aan op uw hoofdhuid en masseer het goed in.

Laat de haarbehandeling tien tot 15 minuten zitten.

Spoel daarna grondig met warm water.

De cafeïne boost, massage en scrub stimuleren de doorbloeding van de hoofdhuid, verwijderen vuil en schilfers en verfijnen de textuur van uw haar.

Voor de ruwe oppervlakken

Koffiedik is een alternatief en natuurlijk schuurmiddel om te reinigen en te spoelen. Het kan ook dof geworden grillroosters weer doen glanzen.

Koffiedik is zelfs bijzonder praktisch voor het reinigen van de binnenkant van vazen die moeilijk bereikbaar zijn met vodden: doe er een beetje warm water in, dek de opening af en schud de houder krachtig. Spoel het dan uit. Trouwens, rijstkorrels zijn een goed alternatief.

KOFFIE JUNKIES LET OP!