Blog

KERSTMIS OP ANDERE WIJZE!

23-12-2020

Post door Claudia Dorn-Cuglietta

KERSTMIS OP EEN ANDERE WIJZE!

Kerstmis staat voor de deur, maar hoe kan Kerstmis er in Corona-tijden uitzien?

Elke familie heeft zijn eigen kersttradities en -rituelen. Maar Kerstmis 2020 zal zeker anders zijn. Hygiënische beperkingen zijn belangrijk, geen twijfel mogelijk. Maar welke kersttradities zijn zelfs mogelijk tijdens de pandemie en welke niet?

Wees proactief

Misschien moeten we er nog eens over nadenken. We kunnen creatief worden en nadenken over wat echt belangrijk is voor het gezin met Kerstmis en dit in een pandemie-vriendelijke vorm gieten.

Wat is er mogelijk met Kerstmis 2020?

Adventskalender

Niemand gaat je de goede oude adventskalender afnemen. U kunt een kalender maken of kopen. Hier kun je je voor Kerstmis vreugde zonder beperkingen uitleven.

Kerstmarkt

Dit jaar worden de meeste kerstmarkten geannuleerd. Denk eens na over wat je altijd het leukste vond aan de kerstmarkt? Het heerlijke eten bij de kraampjes? De kerstgeur van glühwein en koekjes? Waarom dan niet een winterpicknick met punch uit een thermosfles? U kunt ook een afspraak maken voor thee of glühwein in een videochat.

Kerstboom

Zelfs voor uw kerstboom gelden geen hygiënische beperkingen. Of u het nu zelf op de traditionele manier knipt, bij de supermarkt koopt of zelfs huurt: wat u maar wilt is toegestaan, vooral als het gaat om boomdecoratie.

Feestelijk eten

Als het om voedsel gaat, ziet het er ook goed uit. Want dit jaar heb je duidelijk meer tijd om koekjes te bakken. Of om uw kerstmenu te plannen.

 

Kerstliederen

Samen met de familie zingen is nogal problematisch vanwege het risico op infectie. Maar wat valt er te zeggen tegen de mooie stem van Bing Crosby uit papa's oude stereo?

Geschenken

Niemand hoeft ook niet zonder kerstcadeaus te zitten. U kunt uw tijd thuis gebruiken om iets leuks te maken voor uw dierbaren. Of u kunt veilig winkelen in een van de vele online winkels. Veel online winkeliers zullen uw goederen inpakken en opsturen naar het adres van uw keuze.

Familiebezoek

Als het gaat om familiebezoek is de pandemie bijzonder pijnlijk. Natuurlijk zullen sommigen nu een zucht van verlichting laten horen. Ze hoeven niet telkens weer naar de "tegengestelde" familieleden te reizen en hetzelfde gesprek te ondergaan. Maar hoe zit het met oma in het verpleeghuis en de kleinkinderen in het buitenland? Er zijn talloze manieren om in contact te blijven, niet alleen via videotelefonie: Waarom schrijf je geen kerstbrief en vertel je ze niet wat je hebt gedaan sinds afgelopen kerst? Je kunt het geheel pimpen met mooie foto's en naar je geliefden sturen. Met de post! Of neem een video- of audioboodschap op voor uw grootouders: Zorg ervoor dat u het juiste medium kiest, indien nodig op cassette.

Live-kerkdiensten

Er is meestal geen teken van de afname van het kerklidmaatschap op kerstavond. De kerken zijn tot barsten gebracht en de ene mis volgt de andere. Van alle dingen, deze dienst wordt nu geannuleerd? Ook hier is er een oplossing: live-uitzendingen via internet en autodiensten hebben de gelovigen met Pasen al gered. Wie weet, misschien komen een paar verdwaalde schapen op deze manier terug naar de kerk?

Conclusie

Zoals je kunt zien, hoeft Kerstmis niet echt geannuleerd te worden. Met een paar creatieve ideeën kan het een prachtig feest worden, ondanks Corona.

Alvast een vrolijk kerstfeest voor iedereen, blijf gezond!

KERSTMIS OP ANDERE WIJZE!