Blog

GRILLEN MET EEN ZUIVER GEWETEN!

27-5-2020

Artikel door Oliver Boehres op 17.05.2020

GRILLEN MET EEN ZUIVER GEWETEN

Voor de zeer stoeren onder ons was het nooit weg, voor anderen is het net weer begonnen - het barbecueseizoen. Voor mij, het echte vijfde seizoen. Ik kon er talloze artikelen over schrijven - van tips over het succes van vlees, vis en groenten tot het juiste barbecuebestek en zomerse drankjes. Eén onderwerp komt bij mij echter vaak wat te kort, namelijk duurzaamheid. Met een paar heel eenvoudige methoden kun je met een heel schoon geweten grillen.

De juiste reinigingsmiddelen

Roosters staan niet noodzakelijkerwijs bekend als onderhoudsarm. Dit maakt het des te belangrijker om aandacht te besteden aan de keuze van de juiste reinigingsmiddelen. Omdat ze vaak agressief zijn en niet erg milieuvriendelijk. En wat schadelijk is voor het milieu kan niet echt gezond zijn voor de bereiding van vers voedsel. Een blik op de waarschuwingen en ingrediënten op de achterkant van een grillreiniger is vaak al voldoende om het kaf van het koren te scheiden. En wat veel mensen zich niet realiseren is dat het leeuwendeel van de barbecueschoonmaak in het beste geval gebaseerd is op de kwaliteit van hoogwaardige schoonmaakdoeken of handschoenen.

Eerder herbruikbaar

Stevige herbruikbare roosters moeten worden gebruikt in plaats van wegwerpgrills. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook gewoon leuker. Dat is vrij duidelijk, nietwaar? Maar hoe zit het met grillaccessoires zoals barbecueschalen? Natuurlijk heb je ze nodig voor een zacht kookproces om het kostbare barbecuevoedsel en de heerlijke marinades te beschermen, maar ook om te voorkomen dat er giftige dampen op de houtskool druipen. Maar moet het absoluut van aluminium zijn? Vooral als u vaak barbecuet, moet u nadenken over het kopen van een herbruikbare roestvrijstalen of gietijzeren grillplaat/pan. Hetzelfde geldt voor de barbecueschotels en het bestek. Thuis moeten plastic borden sowieso taboe zijn. Maar ook op reis zijn er nu meer duurzame alternatieven, zoals wegwerpbestek van FSC-gecertificeerd hout en composteerbare platen. Zelfs als je onderweg bent, kun je je barbecuevoedsel in herbruikbare kommen bewaren in plaats van papier en folie... en waarom neem je niet gewoon stoffen servetten in plaats van keukenpapier?

Niet alle houtskool is hetzelfde

Heb je je ooit afgevraagd waar je houtskool eigenlijk vandaan komt? Zoals veel andere dingen in de tussentijd wordt het vooral geïmporteerd. Uit Oost-Europa, Zuid-Amerika en zelfs uit Afrika, vaak door illegale ontginning van het regenwoud. Het is het beste om aandacht te besteden aan het gebruik van lokaal beukenhout en de FSC-certificering, omdat dit bewijst dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzame bosbouw. Als u nog een stap verder wilt gaan, zijn er zeker spannende alternatieven: bijvoorbeeld kolen die worden geproduceerd uit het afval van de olijvenpersing (pitten, schelpen, enz.).

In de rust ligt de kracht

Het mooiste aan barbecueën is eigenlijk het grillen. Wat bedoel ik daarmee? Maak van een barbecue een ceremonie die je met vrienden en een paar lekkere drankjes in alle rust uitvoert. Gebruik dus geen chemische barbecueaanstekers of brandversnellers. Gebruik in plaats daarvan wat geduld en natuurlijke materialen zoals karton, papier of takken. En als u grill aanstekers wilt, zijn er ook hier FSC-gecertificeerde producten.

Wat is gegrild? Mijn favoriete onderwerp - niet doen!

Nou, dit punt is eigenlijk mijn grootste zwakte - als onvoorwaardelijke vleesliefhebber. Tegelijkertijd weet ik dat overmatige vleesconsumptie niet noodzakelijkerwijs bevorderlijk is voor een lang en gezond leven. En zo ontdekte ik - men is in staat om ergens te leren - in de loop van de tijd dat er ook heerlijke en gezonde alternatieven zijn voor gegrild vlees. Toch zou het niet erg geloofwaardig zijn als ik u, van alle mensen, zou vertellen dat u het zonder vlees moet stellen. Dat hoeft niet. Omdat het is zoals met alles in het leven, maakt de juiste mix het. Maar let wel op de regio, de veehouderij-omstandigheden en dus de kwaliteit. Omdat niet al het vlees hetzelfde is. Vlees van gelukkige dieren - zonder massa industrie, zonder toevoeging van hormoonpreparaten en antibiotica - smaakt gewoonweg beter. Het is beter om naar biologisch te kijken dan naar de prijs, waarbij je liever bij de plaatselijke slager koopt dan bij een discountwinkel.

Last but not least een kwestie van het hart

Tot slot een onderwerp dat mij bijzonder na aan het hart ligt: rotzooi. Je weet dit van publieke plaatsen. De hele dag door wordt er gefeest, gelachen, gegeten en gespeeld en zodra de zon ondergaat is er alleen nog maar chaos. Met het gebruik van herbruikbaar gereedschap heb je al de helft van de strijd. Want het vermijden van afval begint niet bij de verwijdering, maar bij de aankoop. Kijk dan gewoon even terug, zodat er niets wordt verspild...

GRILLEN MET EEN ZUIVER GEWETEN!