Blog

DE JUISTE VERZORGING VOOR DE WASMACHINE

13-1-2021

Artikel door Marcel Neukirch

DE JUISTE VERZORGING VOOR DE WASMACHINE

In veel huishoudens wordt de wasmachine dagelijks gebruikt. Reden genoeg om een keer met de optimale zorg van deze dagelijkse helper om te gaan. Een correcte werking zorgt voor bevredigende wasresultaten. Het zorgt ook voor een lange levensduur van de wasmachine.

Lage temperaturen

Moderne apparaten beschikken in toenemende mate over verbeterde was prestaties. Bovendien leveren wasmiddelen zeer effectieve prestaties. Hierdoor is het bijna nooit nodig om de was te wassen op temperaturen boven de 40 graden. Dit heeft een bijzonder zacht effect op het milieu. Dit komt ook ten goede aan het textiel zelf en het vermindert ook het elektriciteitsverbruik.

Maar voor de machine zelf is het langere wasprogramma allesbehalve heilzaam.

Waarom de wasmachine moet worden gereinigd?

Lage wastemperaturen maken de kleding wel schoon, maar ze doden geen ziektekiemen en bacteriën in de trommel van de wasmachine of in het wasmiddelbakje. Dit zijn vaak geurveroorzakende bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur in de wasmachine.

Wat is een kookwas?

Deze bacteriën kunnen echter vrij gemakkelijk worden geëlimineerd. Met een kookwasprogramma, dat regelmatig moet worden uitgevoerd (1-2 keer per maand is voldoende), kunnen de ziektekiemen gemakkelijk worden gedood. Een kookwasprogramma helpt ook de ontwikkeling van nieuwe bacteriën te beteugelen en biedt zo ook een preventieve bescherming.

De wasmiddellade

Geurveroorzakende bacteriën kunnen zich ook ontwikkelen in de lade waar het wasmiddel en de wasverzachter worden gelegd. De ontwikkeling van bacteriën kan tot een minimum worden beperkt als de lade altijd een barstje openlaat, zodat kleinere waterresten sneller kunnen uitdrogen.

De algemene basisreiniging omvat het afvegen van de buitenkant van de machine. Een vochtige doek is hiervoor het meest geschikt. Gebruik het om gemorst wasmiddel of stof te verwijderen. Bij het schoonmaken van de trommel dien je zeker Hans Raab verzorgingsmiddel gebruiken. Dit komt omdat conventionele chemische wasmiddelen residuen kunnen achterlaten die niet alleen de was prestaties verminderen, maar ook rubberen coatings en kunststoffen kunnen aantasten. Maar een grondige reiniging van het pluizenfilter moet ook deel uitmaken van het reinigingsproces. Afhankelijk van de instructies van de fabrikant kan het nodig zijn om het pluizenfilter met regelmatige tussenpozen te reinigen van pluizen en klein vuil.

Er moet ook worden gezorgd voor een volledige benutting van de trommel. Laad de wasmachine altijd met de maximaal toegestane hoeveelheid (houd rekening met het programma).

Het is de dosis die telt

Het is vooral belangrijk om het wasmiddel correct te doseren. Afhankelijk van de waterhardheid, de belading en de beladingstoestand moet erop worden gelet dat er niet te veel of te weinig wasmiddel in de lade wordt gedaan. Als het wasmiddel correct wordt gedoseerd, wordt ook de kalkafzetting verminderd, omdat er al een ontkalker in zit.

Maar hoe vaak moet de wasmachine worden schoongemaakt?

Ruikt de machine of de kleding onaangenaam na het wassen? Het is de hoogste tijd om de wasmachine grondig te reinigen. Om het apparaat permanent te onderhouden en schoon te houden, moet de wasmachine ongeveer één keer per zes maanden van binnenuit worden gereinigd.

DE JUISTE VERZORGING VOOR DE WASMACHINE