AYURVEDA
3-6-2020
Bijdrage van Selina Baus op 8.04.2020
AYURVEDA
De Indiase genezingskunst, die al duizenden jaren wordt onderwezen en die vertaald wordt als "kennis van het leven", wordt steeds populairder in onze westerse wereld. Het is een levensfilosofie die gebaseerd is op het idee van heelheid, met de overtuiging dat lichamelijk en geestelijk welzijn wordt bereikt door het vestigen van een innerlijk evenwicht, door de harmonie van lichaam, geest en ziel. Wat er nog achter de Ayurveda zit en hoe je ook in je dagelijks leven innerlijke harmonie kunt vinden, vertel ik je in het volgende artikel.
De drie Doshas: Kapha, Pitta en Vata
"Vata, pitta en kapha bewegen in het hele lichaam en veroorzaken goede of slechte effecten op het hele systeem, afhankelijk van hun normale of geprovoceerde toestand. Hun normale staat is prakriti en hun abnormale staat is vicruti." Charakasamhita Sutrasthana 17,62
In de Indiase leer is men ervan overtuigd dat levende wezens in deze wereld worden geboren met een zeer individuele constitutie van energieën. Dit zijn drie verschillende energieën, Kapha, Pitta en Vata, de zogenaamde Doshas.
De basis voor deze overtuiging is het geloof dat de wereld om ons heen bestaat uit vijf elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Aan alle vijf worden zeer specifieke kwaliteiten toegeschreven, die samenkomen in ons lichaam en zich verenigen als de drie Doshas.
Vata - bestaat uit de elementen lucht en ruimte, constant in beweging, koud, droog en licht - het controleert onze bewegingen, reguleert het zenuwstelsel, is verantwoordelijk voor de ademhaling. Het wordt beschouwd als levensenergie.
Pitta - is samengesteld uit de elementen vuur en water - heet, dampend, zwaar en nat - is als energiecentrum verantwoordelijk voor de stofwisseling en is gerelateerd aan de spijsvertering. Het is de energie van de verwarming.
Kapha - zijn de elementen water en aarde - koud, nat, zwaar en vast, - het geeft het lichaam stabiliteit, reguleert de structuur van het lichaam, zorgt voor flexibiliteit. Het wordt beschouwd als de vormende energie.
In normale toestand, wanneer het lichaam gezond is, zijn deze drie doshas in balans (prakriti). Het doel is dus altijd om het innerlijke evenwicht te bewaren en je dosha's in balans te houden. Want als de Doshas in een opgewonden toestand verkeren, d.w.z. in onbalans (vikruti), zal dit leiden tot ongemak en ziekte.
Afhankelijk van welke dosha in uw lichaam overheerst, kunnen de fysieke en emotionele behoeften van elk individu sterk verschillen. Dus als u uw eigen individuele dosha-combinatie kent, kunt u uw levensstijl aanpassen om deze in balans te houden, bijvoorbeeld met het juiste dieet, evenwichtige lichaamsbeweging of de juiste lichaamsverzorging.
Meer welzijn door Ayurveda
Ongeacht welke doshas u domineert, zijn er enkele tips die u kunnen helpen uw welzijn te verhogen, uw gezondheid preventief te behouden en daardoor uw innerlijke schoonheid te laten stralen.
Een bewuste ochtendroutine
Een positief begin van de dag kan het verloop van de hele dag beïnvloeden. Ook al kost het soms veel moeite, de dag na Ayurveda moet voor 6 uur 's morgens beginnen. Tot die tijd heerst de Vata-fase, waarin het voor ons gemakkelijker is om op te staan.
Dagelijks douchen, bij voorkeur 's ochtends, om verschillende energieën die zich tijdens de slaap hebben ontwikkeld te neutraliseren. Etherische oliën met een verkwikkend effect in je douchegel geven je een extra frisheidskick.
Een glas warm water in de ochtend activeert de stofwisseling en de darmwerking. Als een soort van ochtend detox behandeling, helpt het om uw lichaam te ontgiften, volgens de Ayurveda, door het uitspoelen van moeilijk te verteren stoffen voordat ze zich kunnen vestigen.
Yoga of meditatie in de ochtend zijn ook zeer geschikt om je te voorzien van de nodige energie voor de dag. Maar het belangrijkste:
Gun uzelf tijd en rust in de ochtend om de dag ontspannen en met veel energie te beginnen.
