Blog

Anti-Aging - de juiste huidverzorging vanaf 30 jaar - Ha-Ra

10-2-2021

Artikel door Selina Baus

ANTI-AGING - DE JUISTE HUIDVERZORGING VANAF 30
Anti-aging - een term die we graag lezen op de verpakking van een cosmetisch product vanaf uiterlijk de leeftijd van 30 jaar. Het belooft ons dat vervelende rimpels als bij toverslag zullen verdwijnen en dat we het proces van huidveroudering eenvoudig kunnen stoppen of zelfs omkeren.

Maar als we heel eerlijk zijn tegenover onszelf, weten we natuurlijk dat we het verouderingsproces niet zomaar kunnen stoppen of zelfs omkeren. Waarom zouden we? Ouder worden is geweldig, ouder worden is leven, ouder worden is ervaringen opdoen.

Veroudering gebeurt, dat kunnen we niet veranderen. En we kunnen het natuurlijke verouderingsproces van de huid ook niet stoppen met crèmes en serums. En we kunnen niet beloven dat u er door het gebruik van een crème op oudere leeftijd ineens weer als een frisse twintiger uitziet. Dat willen we helemaal niet! Omdat een vrouw (en natuurlijk een man) er op elke leeftijd mooi uitziet! Het is de innerlijke schoonheid, uitstraling en zelfvertrouwen die een persoon echt mooi maakt.

Dus anti-veroudering is gewoon de verkeerde term - eigenlijk zou het slow-aging moeten heten. We kunnen het verouderingsproces niet stoppen, maar we kunnen het wel positief beïnvloeden en het misschien zelfs langzamer laten verlopen.

Wat we wel kunnen beïnvloeden is het uiterlijk van de huid. Bijvoorbeeld: een vrouw met een gezonde, stralende en rozige huid ziet er voor dezelfde persoon altijd jonger uit dan een vrouw met een ongezonde, vale en grauwe huid.

En zelfs de zogenaamde "tekenen van vroegtijdige veroudering" kunnen worden tegengegaan met de juiste huidverzorging en een gezonde levensstijl.

Maar waarom veroudert onze huid eigenlijk?
Naarmate we ouder worden, treden in het lichaam verschillende processen op die de eerste tekenen van veroudering veroorzaken. De huid regenereert langzamer. De huid droogt sneller uit. De eerste droogterimpels ontstaan op de plaatsen waar de huid bijzonder dun is en waar zij slechts een kleine hoeveelheid vocht kan opslaan.

Collageen, elastine en hyaluronzuur in de huid raken steeds meer uitgeput. De elasticiteit van de huid neemt steeds meer af en er ontstaan vergrote poriën. Wanneer de doorbloeding van de huid vermindert, wordt de huid ook niet meer van evenveel voedingsstoffen voorzien. Als gevolg daarvan kan het niet meer zo snel regenereren en is er een gebrek aan antioxidanten, die verantwoordelijk zijn voor het elimineren van vrije radicalen.

Dus hoe kan cosmetica helpen?
Eerst en vooral moet het doel zijn uw huid gezond te houden en niet jonger te doen lijken. Dit laatste is meestal overbodig.

1.) Bescherm uw huid
Om vroegtijdige veroudering of beschadiging van uw huid te voorkomen, moet u uw huidbarrière beschermen en versterken. Als uw huidbarrière gezond is, kunt u de vochtbalans van uw huid op een optimaal niveau houden. Dit betekent bescherming tegen externe milieu-invloeden zoals zonlicht of luchtverontreiniging. Er zijn veel natuurlijke oliën die een sterk beschermend effect hebben, zoals sheaboter of jojobaolie. Zonnecrèmes en huidverzorgingsproducten met een lichtbeschermingsfactor mogen in geen enkel cosmeticakastje ontbreken.

2.) Voorzie uw huid van voldoende vocht
Als uw huid voldoende gehydrateerd is, kunt u de eerste rimpels als gevolg van droogte doeltreffend voorkomen. Zoals reeds gezegd, wordt de huid droger en droger naarmate men ouder wordt, en daarom is het niet meer dan logisch dat we haar meer en meer moeten hydrateren. Ook hier zijn er veel natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, amandelolie of hyaluronzuur, die zeer goede hydraterende en vochtinbrengende eigenschappen hebben.

3.) Verzorg uw huid met antioxidanten
Vroegtijdige huidveroudering wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door oxidatieve stress, die op zijn beurt wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vernietigen het collageen raamwerk van onze huid, dat de basis is voor een rimpelvrije huid.

De vorming van vrije radicalen wordt vooral bevorderd door een ongezonde levensstijl, zoals alcohol, sigaretten en ongezonde voeding, maar ook door externe milieufactoren zoals luchtverontreiniging en UV-stralen.

Maar: gelukkig zijn er veel natuurlijke stoffen die vrije radicalen kunnen neutraliseren en zo onschadelijk maken, de zogenaamde antioxidanten. Vitamines C en E bijvoorbeeld, zoals die voorkomen in vele oliën zoals granaatappelolie, druivenpitolie, tarwekiemolie of arganolie, kunnen zo een doeltreffende bijdrage leveren tegen de tekenen van vroegtijdige huidveroudering.

En natuurlijk geldt nog steeds: een gezonde voeding, voldoende drinken, voldoende bewegen en af en toe rustpauzes inlassen zijn minstens even belangrijk als de juiste huidverzorging.

Dus als we vanaf ons dertigste wat meer aandacht besteden aan onze huid en ons lichaam en meer nadruk leggen op preventieve gezondheid in plaats van anti-aging, kunnen we niet alleen het uiterlijk van onze huid, maar ons hele leven positief beïnvloeden.

Anti-Aging - de juiste huidverzorging vanaf 30 jaar - Ha-Ra