Blog

Aloë vera - de veelzijdige allrounder

26-8-2020

Bijdrage van Selina Baus

DE ALOË VERA - EEN VEELZIJDIGE ALLROUNDER

Aloë Vera - de melodieuze naam van deze superplant is nu bij bijna iedereen bekend. Oorspronkelijk afkomstig van het Arabisch Schiereiland, wordt het nu in bijna alle tropische of subtropische gebieden gekweekt en als potplant is het zelfs in veel van onze West-Europese huishoudens terechtgekomen. De plant inspireert ons, niet alleen omdat hij er zo mooi uitziet en onuitsprekelijk gemakkelijk te verzorgen is, maar ook omdat hij ons lichaam zoveel te bieden heeft.

Aloë vera wordt al duizenden jaren gebruikt voor huid- en wondverzorging. Zelfs voor Cleopatra in het oude Egypte zou de plant een van haar vele schoonheidsgeheimen zijn geweest. Met de huidverzorgende, hydraterende en helende eigenschappen van aloë is het geen wonder. Vandaag de dag is het dan ook een beproefd ingrediënt in tal van huid- en lichaamsverzorgingsproducten.

Maar wat maakt de aloë vera plant precies zo waardevol?

Het is de actieve stofrijke aloë vera gel die de plant in zijn bladeren draagt. In de gel slaat de plant water en voedingsstoffen op die hij nodig heeft om de extreme hitte en droogte waaraan hij wordt blootgesteld in zijn natuurlijke omgeving te overleven. Aloë vera gel bevat bijna 200 verschillende actieve ingrediënten, waaronder veel aminozuren, vitaminen, mineralen, stofwisselingsstimulerende enzymen, enz.

De belangrijkste en meest unieke werkzame stof is echter Accemannan (ook bekend als Aloverose). Accemannan is een polysaccharide, d.w.z. een soort polysaccharide dat een versterkende werking heeft op het immuunsysteem, maar ook antibacteriële en antimycotische - d.w.z. schimmelwerende - eigenschappen heeft. Daarnaast hebben studies aangetoond dat Accemannan een prebiotisch effect heeft en dus een positief effect op het darmklimaat. Trouwens: ons lichaam produceert zelfs Accemannan zelf tot aan de puberteit. Op volwassen leeftijd kan het echter alleen van buitenaf worden geleverd.

Hoe draagt de plant bij aan onze huid- en lichaamsverzorging?

De transparante en licht gladde gel van de aloë vera kan op de huid worden aangebracht, hetzij op zichzelf, hetzij in de vorm van een crème, lotion of spray, of zelfs inwendig als sap worden gebruikt. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, wordt het zeer snel geabsorbeerd en is het een echte zegen in een breed scala van toepassingen.

Zo werkt het:

Verzachtend en hydraterend voor de droge en geïrriteerde huid

Verkoelend, verzachtend en kalmerend voor brandwonden, huiduitslag of zonnebrand

Jeukstillend, koelend en ontzwellend voor insectenbeten

Pijnstillers en wondgenezing voor snijwonden of wonden

Antibacterieel ook voor puistjes en mee-eters

Bij inwendig gebruik ondersteunt het sap de spijsvertering en zorgt het voor een gezond darmklimaat. Door de immuunversterkende werking kan het sap ons algehele welzijn beïnvloeden.

 

Aloë vera - de veelzijdige allrounder